Kurczak po Wietnamsku

25 11 2009

Znalazłem dziś ciekawy przepis w sieci na kurczaka, co prawda skończyła mi się akurat trawa cytrynowa ale zbliża się weekend wielkimi krokami a wraz z nim planowana wycieczka do Wólki Kosowskiej na zakupy tak wiec zapas trawy cytrynowej zostanie uzupełniony 😉 W weekend odbędzie się testowanie przepisu i przy okazji dorzucę pewnie kilka fotek tego co uda mi się stworzyć, a na razie sam przepis jeśli ktoś chciałby spróbować przede mna 😉 Przepis pochodzi ze strony Netcooks.com

Vietnamese Chicken with Lemongrass & Ginger

1.5 kg. chicken breast fillets, skin off
1-2 teaspoons salt
6 stalks lemon grass
6 spring onions
4 teaspoons minced ginger
1-2 teaspoons ‚Loves Pantry’ Hot chilli, garlic and ginger sauce
1 tablespoon palm sugar
4 tablespoons fish sauce
1/2 teaspoon black pepper
1 cup roasted peanuts, crushed

The beautiful flavours of chilli, lemon grass and ginger really compliment this easy and nutritious recipe. Serve with stir-fried Asian noodles or simple steamed white rice.

Cut the chicken into small serving pieces, about 6 per chicken breast.
Remove the tough outer leaves from the lemon grass and finely chop the tender inner stalks. Finely chop the spring onions.
Mix the chicken with the lemon grass, ginger, chilli and garlic sauce, spring onions, salt and pepper in a large bowl and toss well to cover the chicken with the flavourings. Allow to marinate for 30 minutes.
In a wok, heat the oil and add the chicken mixture and palm sugar and stir fry until well cooked through, tossing all the time. Add the fish sauce and peanuts and continue cooking. When ready, the chicken should be golden with a pungent aroma.

Reklamy

Działania

Information

3 Komentarze

13 12 2009
Darek

no fajny przepis ale nie sztuka skopiować wszystko po angielsku przedstawić i już, ja nie mam z tym problemu ale niektóre osoby może nie znają za dobrze angielskiego i mogą mieć problem nie mówię tego złośliwie po prostu martwię się o innych niedysponujących w zasoby języka angielskiego. Może warto pomyśleć o przekładaniu na polski język

14 12 2009
xevf

Zgadzam się jak najbardziej ten wpis potraktował bym jako notes powiedzmy. Jak tylko zabiorę się za przetestowanie uzupełnię o przepis po polsku pewnie do tego z wideo tutkiem jeśli są chętni. Prawdę powiedziawszy nie spodziewałem się ze ktoś zacznie czytać tego bloga i będzie zainteresowany przepisami po polsku, ale jeśli są chętni to ja bardzo chętnie się tym zajmę 😉

23 02 2010
buktor

postaram się przetłumaczyć:

Składniki
1.5 kg filetów z piersi kurczaka, bez skóry
1-2 łyżeczki soli
6 łodyg trawy cytrynowej
6 cebul dymek
4 łyżeczki mielonego imbiru
1-2 łyżeczki ostrego sosu chilli z czosnkiem i imbirem (firmy „Loves Pantry”? – ja osobiście nie znam takowej)
1 łyżka cukru palmowego
4 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych, kruszonych

Wspaniałe aromaty chili, trawy cytrynowej i imbiru naprawdę dopełniają to proste i pożywne danie. Podawać ze smażonym (stir-fried) azjatyckim makaronem lub ugotowanym na parze białym ryżem.

Pociąć kurczaka na małe kawałki, około 6 szt. z 1 piersi z kurczaka.
Usunąć twarde zewnętrzne liście z trawy cytrynowej i drobno posiekać wewnętrzną łodygę. Na koniec posiekać dymkę.
Wymieszać kurczaka z trawą cytrynową, sosem (chili/garlic/ginger), dymką, solą i pieprzem w dużej misce i podrzucać żeby kawałki kurczaka pokryły sie przyprawami.
Pozostawić w marynacie do 30 minut.
W woku podgrzać olej, wrzucić kurczaka z marynatą, dodać cukier palmowy i smażyć (Stir Fry) aż się dobrze usmaży, cały czas mieszając (podrzucając).
Następnie dodaj sos rybny i orzeszki i kontynuuj gotowanie. Gdy wszystko jest gotowe, kurczak powinien mieć złoty kolor i ostry aromat.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s




%d blogerów lubi to: