Zielone Curry – แกงเขียวหวาน

1 12 2009

Kolejna klasyczna potrawa Tajska 😉 opisywany przypadek dotyczy zielonego curry ale może być z powodzeniem stosowany również do czerwonego bądź żółtego 😉

Do dzieła …

Składniki dla 2-3 osób:

2 łyżki oleju

50 g pasty curry (zielonej, czerwonej lub żółtej )

400ml mleka kokosowego

250-300g kurczaka

10-12 dużych krewetek np. Black Tiger

garść kolorowej słodkiej papryki

garść słodkiego zielonego groszku ( w strączkach)

garść fasolki szparagowej

inne warzywa według uznania

—-

Mięsko kroimy w cząstki o boku około 1-1,5 cm, krewetki jeśli świeże obieramy z pancerzyków ( ew zostawiamy tylko ogonki) .

Do garnka wlewamy olej i dodajemy pastę całość podgrzewamy i mieszamy, aż pasta dokładnie wymiesza się z olejem (uwaga żeby nie przypalić), dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mięso i krewetki dusimy kilka minut, aż mięsko zmięknie.Na koniec dodajemy warzywka najlepiej w takiej kolejności aby się nam nie rozgotowały, a zachowały lekka chrupkość 😉

Podawać gorące najlepiej z ryżem basmati 😉

Smacznego – บอน

Reklamy

Działania

Information

2 Komentarze

2 11 2010
Diablo

W jakich marketach można kupić zielone curry?

5 11 2010
xevf

Widziałem w zasadzie w każdym w którym znajdziesz stoisko z orientalna żywnością ja spotkałem w saszetkach (pojedyncza porcja) lub w większych opakowaniach, występuje w wersji żółtej, zielonej i czerwonej(żółta łagodna, czerwona średnio ostra, i zielona ostra)

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s




%d blogerów lubi to: