Ryż smażony z krewetkami – 炒饭

8 12 2009

Szybkie i bardzo proste danie, ale jednocześnie jakże smaczne.  Potrawa pochodzi z kuchni chińskiej, gdzie nosi nazwę 炒飯 pinyin: chăofàn (co znaczy dokładnie „smażony ryż”).

Ryz smażony z dodatkami znany jest w wielu kulturach, w Malezji znany jako Nasi Goreng ( co oczywiście po malajsku znaczy… tym razem „ryż smażony”).Potrawa ta w swojej najprostszej postaci składa się z uprzednio ugotowanego i pozostawionego do wystudzenia ryżu, usmażonego z dodatkiem cebuli i…  przypraw.Ja dodaje jeszcze inne dodatki w zależności co akurat mam pod ręka / w lodowce 😉 dziś padło na krewetki, tak wiec żeby już nie przeciągać do dzieła…

Składniki:

150 – 200 g wystudzonego uprzednio uparowanego na sypko ryżu jaśminowego np. Royal Umbrella

100g krewetek (świeżych lub mrożonych)

garść kolorowej papryki

garść słodkiego groszku

szalotka

3-4 ząbków czosnku

1 cm świeżego imbiru

3 świeże czerwone chilli ( wersja łagodna bez chilli )

łyżeczka kurkumy

jajko

pół łodyżki trawy cytrynowej

łyżka ciemnego sosu sojowego

łyżka octu ryżowego

łyżka sosu ostrygowego

2-3 łyżki oleju do smażenia ( ja uzywam arachidowego)

Przygotowanie:

Dziś nie będzie Video relacji z produkcji ponieważ zaraz po starcie padła bateria w aparacie, a nie było pod ręka zapasu. Jeśli będą chętni to przy najbliższej okazji postaram się nagrać i uzupełnić wpis o Videotutka.

Rozgrzewamy wok’a wlewamy olej i smażymy krewetki. Dodajemy paprykę i groszek smażymy ok 1-2 min i dodajemy posiekana szalotkę , czosnek, imbir pocięty w słupki, posiekane chilli oraz pociętą trawę cytrynowa. Smażymy wszystko chwile po czym dodajemy sos sojowy i ostrygowy oraz ocet ryżowy. dodajemy wystudzony ryz i kurkumę i całość bardzo intensywnie i dokładnie mieszamy żeby wszystko dobrze wymieszało się z ryżem i nic nam nie przystało do wok’a. I to tyle u mnie po podaniu potrawa wyglądała tak:

Smacznego!! 😉

Reklamy

Działania

Information

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s




%d blogerów lubi to: