Sajgonki – Chả giò – Nem rán

5 11 2010

Sajgonki, chyba każdy je lubi. Przepyszne chrupiące „rollsy” są tradycyjną przekąską podczas świętowania Nowego Roku w Wietnamie, ale oczywiście jedzone są chętnie przez cały rok. W Wietnamie znane są jako Nem rán lub Chả giò.  Idealna przekąska, jak dla mnie może być jako starter albo jako cały obiad z odrobiną ryżu i surówką. Poniżej prosty i szybki przepis.

Składniki:

  • 450-500g mielonej wieprzowiny
  • 125g siekanych krewetek
  • 1 marchewka obrana i starta na grubej tarce
  • kubek kiełków z fasoli moun
  • 75g (kubek) makaronu z fasoli moun albo innego podobnego (cienkie niteczki jak żyłka)
  • 2 duże grzyby uszaki (grzybki mun)
  • 1 średnia cebulka drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu rybnego (nuoc nam)
  • po pół łyżeczki soli, pieprzu i cukru

Sos do sajgonek:

  • 180 ml wody
  • 60 ml sosu rybnego (nuoc nam)
  • dwie łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • papryczka chilli pocięta w drobniutkie paseczki

Oprócz tego co powyżej, będziemy potrzebować papieru ryżowego oraz oleju do głębokiego smażenia

Rozpoczynamy od przygotowania makaronu i grzybów, ja umieszczam oba te składniki w osobnych miskach i zalewam wrzątkiem.  Po około 10 min są gotowe do użycia

grzybki siekamy dość drobno a makaron kroimy w odcinki o długości około 3-4cm. Następnie umieszczamy w misce wszystkie składniki i dokładnie mieszamy aby uzyskać efekt podobny do prezentowanego poniżej 😉

sajgonki

Następnie moczymy arkusz papieru w wodzie przez kilkanaście sekund i rozkładamy na deseczce

Nakładamy porcje farszu blisko krawędzi i zawijamy zakładając krawędzie do środka

Zwiniętą sajgonkę odkładamy na bok i robimy kolejne aż do zużycia przygotowanego farszu

następnie smażymy sajgonki w gorącym oleju aż zrobią się złociste i chrupiące

Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki aż rozpuści się cały cukier

Podajemy gorące z sosem do sajgonek lub słodko pikantnym chilli.

Reklamy

Działania

Information

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s




%d blogerów lubi to: